Måske har du hørt begrebet særligt sensitiv? Og måske har du overvejet, om du og/eller dit barn er særligt sensitivt...? Men hvad dækker det begreb præcist over?
Jeg foretrækker faktisk at kalde det 'sansestærk' - fordi jeg gerne vil se det som en styrke at være et sensitivt menneske. Derfor er det den betegnelse, jeg benytter i resten af dette blogindlæg :-)
Et sansestærkt menneske bearbejder alle sanseindtryk dybere, end andre mennesker gør det. Dvs. at alt, hvad vi hører, ser, lugter, føler og fornemmer har vi brug for at længere tid til at bearbejde/reflektere over. Det er også derfor, at de 20 % af befolkningen, som er sansestærke, kan opleve hurtigere at blive 'fyldt op' i løbet af en dag end de 80 %, som ikke er det.
Det betyder, at et barn som er sansestærkt måske allerede har mødt en masse forskellige sanseindtryk, som skal bearbejdes, inden han/hun overhovedet møder i skolen. Det kan være i form af travlhed om morgenen, lyde og synsindtryk på vej til skole, uro i garderoben osv. Hvis barnet ikke har haft lejlighed til at bearbejde disse indtryk (eller indtryk, som kommer i løbet af dagen), kan der nemt opstå udfordringer i løbet af skoledagen... For nogle børn kommer dette til udtryk ved, at de reagerer udad ved f.eks. at blive meget vrede, kaste med ting eller ved at bryde sammen. For andre (hovedparten af sansestærke børn) ser omgivelserne ikke umiddelbart, at de er overstimulerede, da disse børn forsøger at holde på deres følelser, hvilket, i sagens natur, er utroligt hårdt. Når de så kommer hjem til deres kendte og trygge rammer kommer reaktionen. De har ofte brug for lang tid til at være alene for at bearbejde de indtryk, de har haft i løbet af dagen og dermed få ro på nervesystemet, og det er ikke unormalt, at disse børn også reagerer voldsomt udadtil, når de først er kommet hjem.
Et andet tegn på, at dit barn kan være sansestærkt er, at han/hun har brug for at vide på forhånd, hvad der skal ske i løbet af dagen (og helst også i løbet af ugen...) Disse børn bruger en masse energi på at forberede sig på kommende begivenheder, og det gør det nemmere for dem, hvis de har et overblik over, hvad der skal ske. For mindre børn er det en rigtig god idé med et skema, som hænger synligt fremme i hjemmet - gerne med billeder, så de selv kan 'læse' det, når de har brug for at få overblik. For lidt større børn er det meget gavnligt at sætte sig på et roligt tidspunkt i weekenden og tale med dit barn om, hvad der er 'på programmet' i den efterfølgende uge.
Sansestærke børn har desuden ofte et ret stort og veludviklet ordforråd ift. deres jævnaldrende kammerater, og de stiller spørgsmål ved de 'store ting' i livet. De har ofte et rigt indre liv, og kan sidde længe og reflektere over emner, som optager dem. Dette er også en af årsagerne til, at sansestærke mennesker trives meget godt med at være alene. Så er der tid og ro til reflektion.
Sansestærke mennesker har stor empati for andre, og det er selvfølgelig en dejlig egenskab at have, men det er vigtigt, også at lære at passe på sig selv i den rolle. I skolen vil et sansestærkt barn ofte være den, som tager sig af de andre, hvis de har det svært. Af samme årsag vil det ofte også påvirke dit sansestærke barn, hvis andre børn er blevet behandlet uretfærdigt.
Hvis et barn er sansestærkt, er det ret sandsynligt, at én eller begge forældre også er det, da trækket formodes at være arveligt, og der er, som nævnt, mange ting, som påvirker sansestærke mennesker - både børn og voksne. Sansestærke voksne vil have mange tilsvarende oplevelser i løbet af en arbejdsdag, som dem jeg har beskrevet for et skolebarn ovenfor.
Hvis du genkender ovennævnte i dig selv, kan andre tegn på, at du er sansestærk f.eks. være, at høje lyde opleves som værende ubehagelige, du bemærker ofte forandringer i omgivelserne, du føler stor nydelse af dejlige dufte og smage og bliver ofte berørt af kunst og/eller musik, og du bryder dig ikke om at se meget voldsomme film, tv-programmer og nyheder, ligesom du sikkert ikke bryder dig om, hvis der sker for mange ting på én gang.
Med alt dette in mente er der ikke noget at sige til, at såvel sansestærke voksne som børn er udfordrede i dagens samfund. Børn har brug for, at der er en omsorgsperson, som kan hjælpe dem med at berolige deres nervesystem, når de bliver overstimulerede, hvilket sker mange gange i løbet af en helt almindelig dag i institution eller skole. Voksne har brug for, at der er tid og rum til at finde den indre balance i løbet af dagen, og med det pres, der er i de fleste virksomheder, er dette ofte ikke en mulighed. For ikke at nævne det stigende antal storrumskontorer, der i den grad er en udfordring for et sansestærkt menneske. Når vi oplever ikke at kunne genfinde balancen i en travl dag, vil det ofte medføre udfordringer ift. vores omgivelser. For børn betyder det et stigende antal konflikter i skolen og i hjemmet, og for voksne vil det ofte resultere i konflikter i parforholdet eller andre nære relationer.
Men der er hjælp at hente... Det er af stor betydning, at du forstår din og dit barns sensitivitet, da du med den rette indsigt kan tage højde for det og dermed i højere grad undgå overstimulering. Har du brug for hjælp, vil det være mig en ære at guide dig og dit barn, så jeres sensitivitet kan blive jeres styrke. I skolen, på jobbet, i parforholdet... Det er min klare overbevisning, at vores samfund har brug for sansestærke mennesker! Men vi har til gengæld brug for nogle rammer, som tager højde for vores sensitivitet.
Ønsker du at trives som et sansestærkt menneske? Ønsker du at se dit sansestærke barn udfolde sig og favne sine sensitive sider? Er du ung, og ønsker du at se din sensitivitet som en styrke? Du er hjertelig velkommen til at kontakte mig og få støtte og vejledning.
Har du 'gamle overbevisninger', som blokerer og holder dig tilbage? Det kan enten være fra barndommen eller noget, du har 'samlet op' i en usund relation? Så er du kommet til det rette sted. Det er nemlig aldrig for sent! Du kan få hjælp til at bryde de negative mønstre, mærke dig selv og åbne op for at leve præcist det liv, du drømmer om. Du kan blive et frit og helt menneske igen! Og jeg vil med den største glæde hjælpe dig på denne, dit livs vigtigste, rejse. Jeg er certificeret NLP Psykoterapeut, og har mange års erfaring med at rådgive og guide sansestærke mennesker. Desuden er jeg selv sansestærk og kender derfor alt til, hvad det vil sige at være beriget med dette træk.
Vil du vide mere om det at være et sansestærkt menneske, er du velkommen til at besøge min hjemmeside: https://www.hspbalance.dk
Her kan du læse flere blogindlæg med gode råd, og du kan også booke en tid til en konsultation.
Du booker en tid direkte via hjemmesiden under fanen "priser" eller ved at sende mig en mail på hspbalance@outlook.com. Der er også mulighed for at booke en konsultation en lørdag, hvilket måske passer dig bedre, end på en hverdag. Mange af mine konsultationer finder sted online via ZOOM, hvilket har vist sig at være den foretrukne måde for en del af mine klienter at mødes på. Det har det bla. fordi, mange bor langt væk og fordi, det gør det muligt at sidde i vante og trygge omgivelser under samtalen. Derudover slipper du for at skulle tænke over at møde op et bestemt sted, planlægge efter trafik, parkering osv.
Desuden er det en oplagt mulighed for forældre til sansestærke børn, som ønsker rådgivning, da det er en fleksibel måde at mødes på. Der er mulighed for, at begge forældre deltager i konsultationen fra hver sin skærm.
At modtage terapi / rådgivning via ZOOM er super nemt! Du modtager via mail, forud for samtalen, et link til ZOOM, og på det aftalte tidspunkt følger du blot linket, og vi mødes i et "online rum". Har du spørgsmål, er du naturligvis altid velkommen til at skrive til mig. Hvis du foretrækker at mødes fysisk, er der mulighed for det i Aarhus. Det er også muligt at booke en konsultation via telefon. OBS! Konsultationer i Aarhus kan kun bookes via mail.
Jeg glæder mig til at møde dig!
Kærligst
Sophia
Comments